Veel gestelde vragen - Vuurwerkgeluidentraining Cd voor honden € 9,95

Geluiden Training CD´s
kop

Totaalbedrag

Totaalbedrag

Ga naar de inhoud

Veel gestelde vragen

Voor welke dieren zijn onze geluidencd's geschikt?
U kunt onze cd gebruiken voor honden, katten en paarden, maar de geluiden zijn ook geschikt voor fretten, papagaaien en boerderijdieren. De  Cd's worden zelfs gebruik in instellingen voor de homeopatische behandeling van geluidsangsten bij kinderen.

Ik heb een oude hond, die bang is voor vuurwerkgeluiden. Kan ik de vuurwerk geluiden cd hiervoor ook gebruiken?

Ja, ook voor oudere angstige honden is onze vuurwerktrainings cd een geschikte behandeling. Ondersteuning met medicinale middelen (zylkène® en telizen, DAP™ Dog-Appeasing Pheromone) is soms nodig. Raadpleeg uw dierenarts hierover.
hondentraining angst vuurwerkgeluiden
Bij het afspelen van de cd gaat onze hond op zoek naar de geluiden en wil hier tegenin gaan (blaffen). Wat moet ik doen?  
vuurwerkangst hond
Een hond gaat instinctief op zoek naar geluiden die het niet kent of vervelend vindt. Een stofzuiger is hiervan een goed voorbeeld, maar ook een bezem tijdens het vegen. De hond wil dit vervelende geluid het liefst wegbijten. De reactie kan leiden tot krabben aan of blaffen tegen de geluidsboxen. Hierbij heeft de hond geen aandacht voor andere dingen in de omgeving, dus vaak ook niet voor u. Door het geluid van de Cd iets te verminderen en tegelijkertijd de hond af te leiden met een speeltje of spelletje, zal het dier geen aandacht meer schenken aan het geluid, want spelen met de baas is immers veel leuker. Wanneer u dit telkens herhaald dan zal uw hond niet meer op zoek gaan naar het geluid. Wanneer de reactie van uw hond telkens wanneer u de Cd afspeelt wegblijft, kunt u het geluid weer opvoeren, waarbij u wel nog even moet blijven afleiden dmv een spelletje.  Heeft u dit (met een hoog volume) een aantal keren gedaan, dan stopt u steeds sneller met het spelletje tot dat u gewoon de Cd op zet zonder spelletje.

Onze hond blijft buiten bang voor het kleinste stukje vuurwerk, terwijl hij binnen niet op de Cd reageert. Hoe kan dat?

Echt Vuurwerk buiten is een stressverhogende prikkel voor de meeste (huis-)dieren. De knal, de flits, het gedonder en gefluit, maar zeker ook de kruit -of zwavellucht. En dat is maar goed ook, want het beschermd het dier tegen gevaren. Het zou niet goed zijn dat uw hond de zojuist weggeworpen kanonslag bij u terugbrengt.
Deze angst krijg je er niet uit. Het zit er instinctief in en onze cd doet DAAR weinig aan. Wel werkt onze cd prima in een thuissituatie (Lees binnen) , waarbij honden onrustig worden en allerlei verkeerde dingen kunnen gaan doen, doordat er buiten geknald wordt of als het onweerd.

MAAR, je kunt een hond, paard of kat wel beter handelbaar laten worden en beduidend minder last laten hebben van deze omgevingsomstandigheden. Een politiepaard bv. staat vaak stijf in zijn stresshormoon-spiegels, wanneer het in de voetbalmenigte loopt, met alle stress van dien. Het gaat onrustig stappen, draaien en bewegen en wil wegrennen of op zijn achterpoten gaan staan. Dit gedrag is echter onderdrukt tijdens de training, door andere aandacht (activiteiten) te geven en te belonen. Het dier verwacht op den duur op zo'n stressmoment dan er iets leuks gaat komen, omdat het dat zo geleerd heeft.

vuurwerkangst hond trainingen
Het laat zich daardoor beter afleiden, besturen en handhaven in een positie. Schrikken van een knal blijft een hond, paard en mens altijd doen, maar wegrennen moet niet kunnen en moet in bedwang gehouden worden. Kinderen van zo'n drie jaar, rennen in het park naar mama toe, wanneer er vóór hen, vuurwerk op de grond verschijnt. Toch (en dat zijn wij als volwassen mensen vaak al weer vergeten) kijkt zo'n kind naar de ouders, die de boel sussen, bagatelliseren, maar vooral dus rustig blijven en het kind een snoepje geven of met het kind ergens anders gaan spelen. Gelukkig hebben we voor een hond slechts een riempje nodig en een rustige baas die de confrontatie met het vuurwerk niet aangaat, maar rustig het voorbeeld kan geven aan zijn hond. Probeer ook dan, met lekkere stukjes verse pens de hond rustig te voeren, (NIET AAIEN, OPPAKKEN etc). Dus net alsof je ze laat socialiseren bij een geit op de kinderboerderij. Hou de juiste afstand als je dat kan. Het blijft wel lastig om geknal vóór te zijn, maar soms zie je al, dat jochies het knalwerk weggooien, dus ben hier attent op en geef al voordat het knalt, de hond zo'n lekkere tractatie en blijf stukjes geven tijdens het geknal. Vlak na de knallen en tractaties (wanneer er dus zeker niet meer geknald gaat worden, kunt je gaan spelen (trekspelletjes met een piepbeest oid) wat de aandacht op jou zal houden. Dit moet je dan wel een tijd blijven doen. Bovendien gaat je hond na enige tijd inzien dat het beestje wat je zichtbaar bij je kunt gaan dragen een voorbode wordt voor dat heerlijke spelen zo meteen op het gras. De kans bestaat dan dat het leert, onderweg naar het park, alleen nog maar aandacht te hebben voor dat piepbeestje en niet meer op dat geknal.
Is de Cd ook geschikt voor een nestje met pups of kittens?

Ja en nee. Ja, maar de voorwaarde is, dat de moeder niet meer bang is voor de vuurwerkgeluiden, zodat er geen enkel risico* is voor de pups.
Opvoedkundig moeten de pups en kittens ook de eerste 7 weken, niet in aanraking komen met extreem harde geluiden, maar huis tuin en keuken geluiden zijn prima, zoals een stofzuiger, wasmachine of boormachine. De geluiden cd is, (mits de ouderdieren hierop niet meer reageren) prima voor pups en kittens vanaf ongeveer 7 weken oud. Bij pups en kittens vanaf 5 weken kan de cd heel zachtjes worden afgespeeld.
risico*Het antwoord is Nee, wanneer de moeder NIET helemaal gewend is aan deze geluiden. De kans bestaat dan dat moeder het jonge kroost in veiligheid wil gaan brengen en de pups of kittens gaat verplaatsen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en is niet gezond voor de moeder en de pups. Bovendien kan het zo zijn dat, doordat de moeder bang is voor de geluiden, zij gestresst wordt en daardoor minder melk gaat produceren.

Is de Cd ook geschikt voor mijn konijn, hamster of cavia?

Bij prooidieren, want dat zijn konijnen, en knaagdieren zoals hamsters en cavia's, zijn er gevallen beschreven, waarin een acute hartstilstand ontstond door hevige schrik na een vuurwerkknal. (Dat kan bij mensen trouwens ook). dit wordt veroorzaakt door de structuur van het zenuwstelsel en hormoonstelsel van deze dieren tijdens het schrikken.
Een konijn verstijfd totaal bij het plotseling zien van een vijand. Door het gebruik van een vuurwerkgeluiden cd zouden deze dieren dus alleen maar onnodige gestresst en negatief belast worden. Of u de cd nu hard of zacht zet, het maakt bij deze dieren niet uit, want de geluidstrillingen worden door "prooidieren" geassocieerd met wegkruipen en vluchten, en dat kunnen ze meestal niet als huisdier. Probeer deze dieren tijdens de jaarwisseling dan ook zo goed mogelijk geluidsvrij en warm  weg te zetten, zodat ze zo min mogelijk van de vuurwerkgeluiden horen en voelen.

Mijn dierenarts schrijft liever medicijnen voor en zegt dat een geluiden cd niet helpt?

Voor het beste antwoord adviseren wij u het onderzoek hierover te raadplegen van de Faculteit Dierengeneeskunde te Utrecht (uit 2010). Hieruit blijkt dat minder dan 24% van de dierenartsen een gedragstherapie voorschrijft bij vuurwerk -en onweerangst bij een huisdier. Hiein is ook onderzocht waardoor dit komt. Dit lage percentage is gewoonweg een tekortkoming in de psychologische geneeskunde van het huisdier, waarbij we kunnen van mening zijn, dat bij een groot aantal dierenartsen de psychische behandeling van hun dieren schrikbarend achterloopt en vergelijkbaar is met de psychiatrische behandeling van mensen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Ook toen dachten psychiaters en huisartsen, dat patiënten met het voorschrijven van een tabletje, van hun problemen Het beste is om eerst zonder medicatie de geluidstherapie uitvoeren. Wanneer dat niet lukt, dan kunt u de training samen met de medicatie proberen.

Heeft u zelf een vraag?
Leg deze dan gerust aan ons voor, zodat wij er allemaal van kunnen leren.


Terug naar de inhoud