Papagaaien - Vuurwerkgeluidentraining Cd voor honden € 9,95

Geluiden Training CD´s
kop

Totaalbedrag

Totaalbedrag

Ga naar de inhoud

Papagaaien

Geluiden Training CD's

Angstkenmerken bij de Papagaaien.-Onrust
-Vluchtgedrag, weglopen of wegvliegen
-Bijten
-Niet uit de kooi komen
-Veren uit trekken
-Bol zitten
-Akute gedragsveranderingen, zoals van de ene op de andere dag gaan schreeuwen
-Niet meer praten of fluiten, terwijl het dier dit voorheen wel altijd deed
-Plotselinge eenkennigheid
-Inactief zijn
-Verandering van eetpatroon, ontlastingsproblemen, zoals diarree
Oorzaken van gedragsverandering bij een papegaai
-Veranderingen in de omgeving van de vogel.
-Veranderingen binnen de kooi.
-Veranderingen buiten de kooi en binnen het zicht van de vogel (zoals nieuw meubilair, een vaas, lamp of een nieuw huisdier).
-Veranderingen buiten de kooi en buiten het zicht van het dier (bijvoorbeeld een nieuwe aanbouw buiten, waardoor het licht anders binnenvalt of een parasol in de tuin).
-Een "foute" geur die uzelf misschien niet eens ruikt. Verf, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen(ook voor de kooi), kaarsen, wierook, vreemde geurtjes aan handen, parfums.
-Een "fout" geluid wat u misschien niet hoort of op bepaalde tijden te horen is wanneer u er toevallig niet bent.
-Verandering van etenstijden of ander voer.Een slechte ervaring met iemand die in huis bij de vogel is geweest .
-Kinderen kunnen soms onverwachte zaken met dieren doen waar u geen weet van heb. (Ben attent op kinderen in de puberteit!).
-Een ander uiterlijk van de mensen om het dier heen, zoals andere kapsels of uw dochter die, bv. in de puberteit, beslist een paars kapsel te nemen.
-Kleding van de mensen om het dier heen.
-Problemen met soortgenoten of met andere huisdieren. De papegaai kan gebeten zijn, aangevallen en bedreigd.
-De vogel kan zich hebben vervlogen, ergens tegenaan geknald zijn, ergens hebben vastgezeten of zijn gevallen.
-Het kan geschrokken zijn van een vreemd geluid, een luide knal, zoals vuurwerk of onweer. Bedenk ook dat een kind dat u laat schrikken in aanwezigheid van de vogel, dit dier mogelijk nog veel meer de stuipen op het lijf jaagt.
-Wanneer de vogel een nestje heeft kan angstgedrag natuurlijk ook optreden, maar dat is dan natuurlijk van een geheel andere orde. Dit wordt namelijk veroorzaakt door het effect van de bijbehorende hormonen en gaat altijd vanzelf weer over.
Wat kun je hier dan aan doen?
-In de eerste plaats moet u er achter zien te komen, waardoor de angst of gedragsverandering bij uw papegaai komt.
-Wanneer u deze verandering ongedaan maakt is meestal het gedrag ook weer normaal. Maar vaak is dat niet meer te realiseren en zal het diertje aan een eventuele nieuwe situatie moeten wennen.
-Blijf altijd rustig en laat niet merken dat iets een probleem is. Neem in de plaats daarvan het dier op uw arm en laat het aan een eventueel nieuw meubel wennen door het te belonen met iets lekkers. Laat hem ook niet zomaar wegvluchten, maar dwingen is ook niet goed.
-Heeft u een nieuw huisdier, neem hier dan uitdrukkelijk lang de tijd voor, om aan elkaar te wennen. Bedenk dat 1 knauw van een kat u enorm terugzet in de tijd, omdat zo'n slechte ervaring voor een papegaai, het vertrouwen in u schaadt en zeker dat van de kat. Bescherm uw vogel hier dus voor.
-Door veel met uw vogel te doen in en buitenshuis en onder verschillende omstandigheden is uw vogel ook minder gevoelig voor veranderingen in en buitenshuis. Speel dus ook op andere kamers met uw vogel en laat hem daar ook rustig alles verkennen.
-Zet uw vogel ook eens in een andere kooi (bv reiskooi). Het verruimt zijn/haar geest en meestal vinden ze het nog interessant ook. Bedenk wel dat dit in het begin heel speels moet, in de zin van dat het dier er geheel zelf in en uit mag gaan en er telkens weer lekkere dingen in vindt. Laat de vogel er, als deze er aan gewend is, ook eens in overnachten en herhaal dat geregeld daarna. Dat voorkomt stress in situaties, waarin er nood aan de man is en dit plotseling moet.
-Leer uw vogel in verschillende ruimtes te verblijven. Zet uw T-standaard ook eens in de slaapkamer, keuken etc en laat het beestje zo nu en dan eens ander voer eten.
-Overdrijf uw ijver om uw vogel aan iets te laten wennen niet. Meestal werkt het "doen alsof iets heel normaal is", het beste.
-Neem uw papegaai ook eens mee naar buiten (PAS OP, EN LIJN HET DIER AAN!!!) of naar iemand op bezoek. Bouw dit wel op. Stap niet plotseling in de auto en rij niet met het dier weg, zonder dat deze het al vaker gedaan heeft.
-Weet u specifiek van iets dat uw papegaai hier bang voor is, bouw dan de gewenning aan dit iets langzaam op. Heeft u een puppy in huis gekregen, laat uw vogel dan rustig op zijn T-standaard zitten, alvorens het hondje voor het eerst binnen komt. Laat de mogelijkheid open dat uw papegaai weer naar zijn vertrouwde kooi kan. Forceer dus niets en dwing niets af. Blijf rustig met uw pup op uw schoot zitten en doe alsof uw neus bloedt. Wacht af op wat uw papagaai doet, ga niet met uw pup naar de vogel toe, dat is een bedreiging. Reageer niet op schreeuwen fluiten of wat dan ook. Doe dit een aantal dagen en probeer dan vervolgens uw pup wat losser te laten, maar niet te uitbundig, terwijl uw papegaai op de t-standaard zit. Laat geen echt contact plaatsvinden tussen beide dieren en laat de pup niet naar de vogel springen of blaffen. Doe ook dit een aantal dagen een aantal keren. Daarna kunt u proberen uw vogel op de arm te houden, terwijl de pup in dit geval los loopt, met wederom de mogelijkheid dat de vogel mag weglopen naar waar het heen wil. Let wel op dat uw pup geen slechte ervaring teweeg brengt bij de papegaai, door er achteraan te kunnen gaan. Wanneer uw vogel rustig blijft zitten, kunt u later proberen om ook de pup bij u op de bank te zetten en wat meer in de buurt te laten komen. Bedenk dat liefde ook bij de papegaai door de mond gaat en er in alle opbouwsituaties flink beloond moet worden. Dat geld zeker ook voor uw puppy/hond of kat.
Tips bij vuurwerkgeluiden angst bij een papegaai.
-Laat het licht aan (hierdoor valt een flits minder op).
-Houdt gordijnen gesloten (hierdoor valt een flits ook minder op).
-Laat de radio aan (hierdoor valt het knallen minder op).
-Probeer eens een doek over de kooi te leggen (hierdoor vallen lichtflitsen ook minder op en een aantal vogels heeft zo een wat duidelijker territorium om zich heen en kan het zich wat veiliger voelen. Vogels die wat banger zijn, zijn meestal ook veel allerter en zelfs soms een beetje overallert, waardoor het meent overal op te moeten reageren. Door een doek over de kooi te doen, ontneemt u dit en doorbreek u mogelijk een stress situatie). Bedenk ook dat onzekerheid een overlevingsmechanisme is en eigenlijk heel natuurlijk gedrag is bij een groepsvogel, zoals een papegaai of parkiet.
-Reageer totaal niet op harde knallen en lichtflitsen.
behandeling aanpak vuurwerkangst papegaaien
behandeling aanpak vuurwerkangst papegaaien
behandeling aanpak vuurwerkangst papegaaien
behandeling aanpak vuurwerkangst parkieten
behandeling aanpak vuurwerkangst vogels
therapie vuurwerkangst papegaaien
Terug naar de inhoud